Arbetsplatskultur

De bästa arbetsplatserna – friskvård och fritid

När du intresserar dig för att skapa en bra arbetsplats är det lätt att fokusera just på arbetet. Det är ju inte så konstigt, eftersom det är vad som utförs på arbetsplatsen. Men för att en arbetsplatskultur ska vara riktigt bra krävs det en förståelse för att livet inte bara innehåller just jobb.

Fritidens betydelse

I vissa kretsar ses det som status att jobba så mycket som möjligt och övertid ses inte som något problem. I själva verket är det inte så okomplicerat att mer jobb leder till att mer blir gjort, åtminstone inte om du ser till en hel personalgrupp. För att kunna vara effektiv i arbetet krävs även återhämtning, det är då både hjärnan och kroppen fungerar bäst. Därför är det viktigt att fritid där arbetet kopplas bort uppmuntras, och att det inte ses som något problem om medarbetare har andra intressen än jobbet. I själva verket är det bra, även sett till effektivitet. Vill du uppmuntra medarbetare att fokusera på fritiden och att vara lediga kan du välja att ge dem ett presentkort till HelloFresh eftersom bra och lättlagad mat är bra för återhämtningen. Dessutom blir signalen om att du tycker att fritiden är viktig tydligare med den sortens symbolhandlingar.

Friskvård

Människor som inte får tillräckligt med återhämtning riskerar att få stressrelaterade problem, vilket inte bara innebär ett stort lidande för dem utan också blir ett bekymmer för arbetsplatsen. Förutom fritid är friskvård en viktig faktor för att förebygga skadlig stress, och därför något du som ansvarig kan skapa goda förutsättningar för. Ett sätt är att införa flexibla arbetstider under åtminstone någon dag i veckan, eftersom det då blir lättare för dina medarbetare att få ihop tidspusslet och hinna med ett träningspass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *